0 Items - 0,00 kr
0
  • No products in the cart.

 

Materialinformation

Sterling silver

Sterling silver består av 925/1000 silver. Resten består av annan metall, för det mesta koppar. Brukar vanligen kallas “äkta silver”. Det svartnar med tiden, men kan putsas för att återfå sin glans. Använd inte silverputs med slipmedel. Det repar smycket och nöter för mycket.

Finsilver

Finsilver har en silverhalt på 999/1000. Det mörknar inte som sterlingsilver gör. Men med tiden, kan det bli aningen gulfärgat. Silvret kan putsas försiktigt för att återställa dess färg.

Pläterat/försilvrat

Försilvrade och pläterade material har ett tunt lager av silver på ytan. Lagret av silver nöts bort med tiden. Under pläteringen är materialet ofta koppar eller mässing.

Gold filled

Gold filled (goldfilled) är en guldplätering, där guldlagret vanligtvis är 1/20 av den totala tjockleken på föremålet. Guldlagret är hållbart och tål även flitig användning. Guldet missfärgas inte med tiden.

Vermeil

Vermeil är sterling silver med ett guldlager på ytan. Guldlagret flagnar inte, men nöts vid slitage. Det blir då ljusare, eftersom silvret lyser igenom guldlagret. Guldet missfärgas inte med tiden.

Koppar

Obehandlad koppar oxiderar lätt. Den blir då mattare, mörkare röd för att så småningom övergå till svart. Oxiderad koppar putsas på samma sätt som oxiderat silver. Lindrig oxidering kan tvättas bort med milt handdiskmedel och vatten. Polera efteråt med en mjuk trasa eller sämskskinn. Koppar kan också ärga, då blir den grön. Ärgad koppar ska inte användas direkt mot huden eller mot kläder. Ett sätt att hindra koppar från att oxidera eller ärga är att lackera den med klarlack. Öronkrokar och den färgade koppartråden är lackbehandlade och behåller därför sin färg.

Polymerlera

Polymerlera är ett samlingsnamn för olika sorters (plast-)leror. Cernit, Fimo och Sculpey är några av de vanligaste varumärkena i Sverige. Olika leror har olika egenskaper men gemensamt för dem är att de hårdnar av värme och bakas oftast i en vanlig hushållsugn. Efter bakning slipas och poleras leran för att få en slät fin yta och glans. Yta är aningen känslig för repor och ett smycke av polymerlera bör därför förvaras åtskilt från andra smycken, t.ex. i en egen påse i smyckeskrinet.

Skötselråd

Tvätta vid behov smycket i ljummet vatten och milt handdiskmedel (gäller ej kombinerade smycken textil/läder). Polera sen med en mjuk trasa eller sämskskinn.
Förvara dina smycken torrt och åtskilda. Pärlor mår bäst av luftig förvaring (ej bomullspåse) och silver bör ligga så att luften inte kommer åt. Flätade smycken av lin- eller bomullsgarn kan handtvättas vid behov.

Enter your keyword